top of page

תוכניות מיוחדות

עבודות גמר 

עבודת גמר היא עבודה ברמה אקדמית, שנכתבת על פי כללי האקדמיה ומזכה את התלמיד בחמש יחידות לבגרות בתחום העבודה. העבודה היא עבודה מחקרית ועליה לחדש בתחומה. העבודות פתוחות לתלמידי כיתה י׳ וי"א כמגמה שנייה או כמגמה שלישית, בנפרד משעות הלימוד בבית הספר. העבודה יכולה להיות בכל תחום, בתנאי שאפשר למצוא מנחה מלווה. 

רובוטיקה

מגמת רובוטיקה עוסקת בבניית רובוט תחרותי המתחרה בתחרות ארצית. הלמידה משולבת בעשיה ובבניה באמצעות צוותים רב-גילאיים: שרטוט - דיגום תלת מימדי של הרובוט וחלקיו לדיוק מוחלטת של המידות, בנייה - ייצור חלקים, הרכבת הרובוט לפי השרטוט, ותכנות - כתיבת הקוד לפיו הרובוט יפעל ויופעל על ידי צוות הנהגים. המגמה גם מתנדבת בתחומים טכנולוגיים-חברתיים במקומות כמו החממה האקולוגית של עין שמר, בביה"ס "קשתות" ועוד.

אזרחות: חלוצי הערכה 

מקצוע אזרחות במבואות עירון מתמקד בעיקר בלמידה דרך מיומנויות חקר וחשיבה עצמאית. תלמידי י"א ו-י"ב משתתפים ועורכים "סמינרים" שהם ימי לימוד נושאיים באזרחות אותם מעבירים התלמידים עצמם. במקצוע משולבים סיורים וימי שיא וכן בחינת בגרות ייחודית הבודקת מיומנויות חקר בסוגיות אזרחיות תוך שימוש ברשת האינטרנט. 

ימ"י (ילדים מלמדים ילדים)

הפרוייקט מפגיש את תלמידי המוסד עם נערים ונערות ערבים בני גילנו, בכדי ללמוד מילדים אחרים על חיים ותרבות שונה משלנו, וזאת במטרה לקרב ולהכיר את האחר.

בימ"י משתתפות קבוצות מנהיגות משכבות ח' ו-ט'. במהלך השנה מתקיימים מפגשים שבועיים של כל קבוצה עם קבוצה מקבילה מביה"ס אנדלוס בבאקה אל גרבייה. המפגשים בחלקם במוסד, בחלקם בביה"ס אלאנדלוס בבאקה ובחלקם בחממה.

WhatsApp Image 2024-06-27 at 14.22_edited.jpg

מגדר

במוסד מתקיימים שיעורי מגדר שבועיים לכיתות י"א ו-י"ב (נוסף על שיעורי חינוך למיניות מיטיבה), שמטרתם פיתוח חשיבה ביקורתית, הסתכלות על תופעות חברתיות דרך עדשות מגדריות, פיתוח השקפה שיוויונית והעצמת הנערות והנערים בבית הספר. השיעורים עצמם דנים בנושאים מגוונים, דוגמת סוגי משפחה, שיוויון בתעסוקה ובצבא, פורנוגרפיה, מגדר בתרבות ועוד. השיעורים נלמדים בקבוצות נפרדות של בנים ובנות.

מועצת התלמידים

מועצת התלמידים היא פורום מנהיגותי מוביל במוסד, שמעלה נושאים על סדר היום החברתי-ערכי של המוסד מנקודת מבטם של התלמידים ומוביל פעילויות שונות של תלמידים במהלך השנה. המועצה אחראית לוועדות שונות שאחראיות על יום הפוך, נושא משותף של בית הספר, תרומות דם (כחלק ממעורבות חברתית ביחד עם רובוטיקה) ועוד. המועצה בנויה מנציגות תלמידים משכבות ט׳-יב׳ (ז׳-ח׳ עובדות במועצות שכבתיות) אשר נפגשים לפי הצורך.

היסטוריה: תוכנית סחל"ב 

מקצוע ההיסטוריה במבואות עירון מדגיש ערכים של למידה עצמאית ואישית. הלמידה והעשייה אינן סובבות סביב שינון של חומר וידע היסטורי, אלא סביב מיומנויות כתיבה, קריאה וניתוח של מקורות היסטוריים. במסגרת המיומנויות לומדים קריאה מושכלת, ניתוח של מקור היסטורי, השוואה והבעת דעה ועוד. 

כדורעף

תחום הכדורעף של מבואות עירון, שפעיל כמעט 70 שנה, כולל קבוצות שונות ונבחרות שכבתיות שזכו באליפויות ובפרסים ושמו הולך לפניה. הקבוצות משחקות ברמות הגבוהות ביותר בארץ ומגיעות להישגים מרשימים. בקבוצות השונות משחקים תלמידים מכל השכבות ומכל המינים. הקבוצות מעודדות מחויבות והשקעה, וחבריהן מתאמנים ארבע וחמש פעמים בשבוע. לתחרויות של הקבוצות השונות מצטרף גם ״הקומץ״: קבוצת המעודדים של הקבוצה שמטרתה לשפר את מורל השחקנים.

פל"א - פרוייקט להעצמה אישית

פל"א היא תוכנית חינוכית שמטרתה לאחות את הפערים בין הקהילה האתיופית לבין כלל האוכלוסייה. כדי לעשות את זה, בכל שנה נבחרים כחמישה תלמידים שמאותרים בעודם בבית הספר היסודי והם בעלי רצון ויכולת להצליח. אותם תלמידים מקבלים מלגה ל-6 שנים במבואות עירון שכוללת ארוחת בוקר וצהריים במוסד, כמו כן גם שעות הוראה פרטניות נוספות. כחלק מהפרוייקט, הורי התלמידים מקבלים ליווי והנחיה באופן קבוע בבית הספר.

נעל"ה

נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) הוא פרויקט של משרד החינוך המאפשר לנוער יהודי מרחבי העולם לעלות לישראל וללמוד במוסדות חינוך בארץ, ביניהם מבואות עירון, עד קבלת תעודת בגרות ישראלית. התלמידים בתוכנית נעל"ה במבואות מגיעים לרוב מרוסיה, אוקראינה ומדינות חבר העמים. תלמידי נעל"ה ישנים בפנימיה בביה"ס והם חלק מחברת הנעורים. מבואות עירון היה מראשוני בתי הספר שקלטו תלמידי נעל"ה והפרוייקט נמשך במוסד ברציפות משנות ה-90 ועד היום.

ספוקן וורד 

במבואות עירון מתקיים מדי שנה ערב "ספוקן וורד", בו המשתתפים מוזמנים להציג קטעי שירה מדוברת שכתבו בפני קהל. הערב מונחה על ידי אמן אורח, והוא פתוח בפני תלמידים, מורים, חניכים בוגרים ואפילו הורים המעוניינים להשתתף בו. לקראת הערב מתקיימת "כיתת אומן" עם יוצר ספוקן וורד מוכר, בה התלמידים מקבלים הזדמנות להציג את הקטע שלהם ולשפר אותו. 

ניווט

שיעור דרך 

ניווט הוא ספורט מיוחד, ענף שדורש כושר גופני, אך גם יכולת תכנונית שדורשת חשיבה בכל חלק בפעילות. הניווט מיועד לתלמידים ברמות פעילות שונות, והאימונים של הניווט מתרחשים בדרך כלל במוסד או בעין שמר, ולעתים גם ביער במענית. תחרויות הניווט מתרחשות בחבלי ארץ שונים, כך שהתלמידים ילמדו לנווט בשטחים מגוונים. לנבחרת הניווט אין תנאי קבלה וכל תלמיד יכול להשתתף בה.
 

שיעור הדרך הוא שיעור רב תחומי המשלב מרכיבים מלשון, תנ"ך ותרבות ישראל. המקצוע שם דגש על מנהיגות ועשייה חברתית תוך חקר הזהות האישית והלאומית. לשיעור ארבעה פנים: היכרות עם עצמי, אני כמנהיג, מעגל המדינה והחברה, מעגל המשפחה. שיעור הדרך והמרחב למנהיגות מהווים יחדיו את התוכניות החברתיות של מבואות עירון כמוסד חינוכי חברתי. 

מעגלי שיח בחט"ב

מעגלי השיח הם מפגשים של חצאי כיתות עם מחנך הכיתה, יועץ השכבה או נציג הנהלה. המפגשים מהווים מפגשי גיבוש בקרב השכבות הצעירות, ומאפשרות שיח בקבוצות קטנות והיכרות טובה יותר אחד עם השני. המפגשים גם עוזרים להתאקלמות בסביבת בית הספר, ומכינים את התלמידים הצעירים לשנים הבאות במוסד. 

bottom of page